Početna Savjeti Makeup Make up za kožu sklonu aknama

Make up za kožu sklonu aknama

07.03.2024

Makeup

Evo nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći postići najbolje rezultate ako imate problema s aknama.

Ako imate akne, bitno je odabrati podlogu koja će efikasno prekriti crvenilo od akni i istovremeno učiniti vašu kožu glatkom. Važno je da proizvod ostane na mjestu gdje je nanesen, ne stvarajući osjećaj masnoće ili isticanja suhoće i ljuskanja koje mogu biti posljedica upotrebe lijekova i tretmana protiv akni. Također, bitno je da konačni rezultat izgleda prirodno, a istovremeno da ne izazove dodatne probleme s kožom poput pojave novih akni ili pogoršanja postojećih. Iako to može biti zahtjevan zadatak, pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila može značajno olakšati ovaj proces.

Kako biste spriječili dodatne probleme s kožom, birajte kozmetičke proizvode koji nisu komedogeni i ne izazivaju akne. Za tekući puder to znači proizvod na bazi vode ili silikona, a ne na bazi ulja. Tekuća podloga koja neće pogoršati akne obično se označava kao “nekomedogen“ (eng. „non-comedogenic”) ili „neaknegena“ (eng. “non-acnegenic”). Ova dva pojma su slična, ali nisu ista. Nekomedogen znači da ne dovodi do začepljenja pora, koja uzrokuju mitesere, bijele prištiće i kasnije akne. Neaknegena znači da ne zatvara pore i ne uzrokuje nastanak nečistoće. Mnogi puderi namijenjeni ženama s aknama su i nekomedogeni i neaknegeni, ali označeni su samo jednim ili drugim. 

Prije nanošenja make up-a, temeljito očistite kožu kako biste uklonili višak masnoće, nečistoća i bakterija koje mogu pogoršati stanje kože. Koristite blage čistače za lice koji neće uzrokovati iritacije i koji ne utječu na hidrolipidni sloj i fiziološku pH kože. 

 

Diego Dalla Palma DEEP CLEANSING GEL 150mlDiego Dalla Palma DEEP CLEANSING GEL 150ml

Gel za čišćenje masne kože, kože sklone aknama

 

 

 

Diego Dalla Palma SOOTHING MICELLAR CLEANSING WATER 200mlDiego Dalla Palma SOOTHING MICELLAR CLEANSING WATER 200ml

Osvježavajuća micelarna voda s provitaminom B5

 

 

Korištenje dugotrajne podloge ili korektora za prekrivanje akni

Općenito, najbolje je ne koristiti podlogu za cjelodnevno nošenje ili korektor za prekrivanje prištića. Mnogi od njih sadrže sastojke koji im pomažu da na koži ostaju cijeli dan, što ih čini popularnima kod žena s problematičnom kožom. Međutim, kratkoročni dobitak može dovesti do dugotrajnih posljedica, jer ovi kozmetički sastojci imaju svojstva zbog kojih ostaju na koži, a to znači da ostaju u porama. To uzrokuje začepljenje pora, što kasnije pogoršava akne.

Bolji način za prekrivanje prištića

Koristite puder bez ulja, nekomedogen, neaknegen, na bazi vode ili silikona. Po želji nanesite tekući puder na cijelo lice tako da ga spužvicom utisnete na lice. Stavite kap pudera na vrh prsta i tapkanjem ga nanesite na prištiće. Pustite da se osuši minutu te dodatno pritisnite puder spužvicom da se stegne.

Umjesto tekućeg pudera, odličan izbor može biti tonirana krema koja je posebno formulirana za kožu sklonu crvenilu. Ove kreme ne samo da prekrivaju crvenilo od akni već i pružaju dodatnu njegu koži, ublažavaju crvenilo i jačaju kožu. 

Malu Wilz Longwear Foundation 30mlMalu Wilz Longwear Foundation 30ml

Tekući puder bez ulja.

 

 

Diego Dalla Palma SOOTHING UNIFORMING TINTED CREAM SPF50Diego Dalla Palma SOOTHING UNIFORMING TINTED CREAM SPF50

Tonirana krema s visokom zaštitom za osjetljivu kožu

 

 

Kako biste bolje prekrili prištiće i pomogli prekriti ožiljke od akni, isprobajte primer

Primeri su idealna priprema tena za daljnji make up. Lako se nanose, čine kožu trenutno mekšom i pružaju ujednačeniji i dugotrajniji izgled u odnosu kada se koristi samo make up bez baze.  

Malu Wilz Make up Base 15mlMalu Wilz Make up Base 15ml

Baza za make up.

 

 

Malu Wilz Liquid Face Primer 30mlMalu Wilz Liquid Face Primer 30ml

3 u 1 make up fiksator za blistav i savršen ten.

 

 

I da na kraju ponovimo:

  1. Prije nanošenja make up-a, temeljito očistite kožu kako biste uklonili višak masnoće, nečistoće i bakterije koje mogu pogoršati stanje kože.
  2. Odaberite tekuću podlogu koja je lagana i nekomedogena, što znači da neće začepiti pore i pogoršati stanje akni.
  3. Tekuća podloga treba biti bez ulja, na bazi vode ili silikona.
  4. Prije nanošenja tekuće podloge, nanesite primer kako biste pripremili kožu na daljnje korake i produžili njezinu trajnost.
  5. Preporuka je da ne nosite tekuću podlogu ili korektore za prekrivanje prištiće jer će to dugoročno dovesti do pogoršanja.
  6. Nanosite tekući puder na cijelo lice tako da ga spužvicom utisnete na lice, dok kap pudera tapkanjem rasporedite po prištićima.
  7. Slijedeći ova jednostavna pravila, možete postići prirodan izgled kože dok istovremeno prekrivate crvenilo od akni i činite kožu glatkom.