Početna Savjeti Njega lica i tijela 9 najčešćih pitanja o menopauzi

9 najčešćih pitanja o menopauzi

24.11.2023

Njega lica i tijela

Menopauza je faza života kroz koju većina žena prije ili kasnije prođe. Godinama je to bila tabu tema i stoga još uvijek postoji mnogo potencijala za zabunu oko cijelog procesa perimenopauze i menopauze. Kako bi stvari bile malo jasnije, zamolili smo Natura Bissé žene da podijele svoje nedoumice, a Sofía Fournier, renomirana španjolska ginekologinja specijalizirana za fetalnu medicinu i opstetriciju, daje odgovore na najčešća pitanja. 

U prethodnom članku Menopauza: Kako kvalitetno brinuti o sebi i svojoj koži? pisali smo o fazama, prvim znakovima menopauze te što se događa s našom kožom u tom razdoblju. U ovom članku donosimo najčešća pitanja i odgovore o menopauzi. Nadamo se da će vam odgovori biti korisni.

 

1. Koliko je važan odlazak ginekologu za vrijeme ove faze?

Prvo što morate imati na umu jest da vaš ginekolog može biti izvrstan izvor podrške u ovom razdoblju pa je bitno da mu kažete sve simptome koje ste primijetili, čak i ako mislite da su nevažni ili nepovezani. Ovo je važno jer vaš ginekolog može preporučiti jednu ili drugu akciju ovisno o vašim specifičnim simptomima.

Drugo, ne zaboravite na godišnje preglede. Menopauza dolazi u dobi kada se mogu pojaviti i druge bolesti poput raka dojke. Također biste trebali češće odlaziti na skeniranje gustoće kostiju kako biste provjerili je li vaša koštana masa u dobrom stanju.

Na kraju, uzimanje krvnih pretraga također je važno jer ovaj hormonski proces ima tendenciju povećanja kolesterola i smanjenja razine vitamina E i kalcija.

 

2. Da li se celulit i proširene vene pogoršavaju?

U ovoj fazi dolazi do opadanja mišićne mase pri čemu žene primjećuju više opuštenosti i masnog tkiva. Nakupljanje masnoće u srednjem dijelu, od prsa do bedara, vrlo je uobičajeno i često se pretvara u celulit i/ili proširene vene. I ne samo to, česte su i vreće na bedrima i povećanje volumena oko trbuha. Zato je jako važno paziti što jedemo i redovito vježbati.

 

3. Da li menopauza uzrokuje nesanicu i osjećaj konstantnog umora? Kako se boriti s ovim simptomima?

Osjećaj male emocionalne nestabilnosti i razdražljivosti, kao i nesanica vrlo su česti simptomi kod žena u menopauzi. Nesanicu često pogoršavaju valunzi koje većina žena doživljava u ovom razdoblju života. Postoje medicinski tretmani i dodaci prehrani, adaptogeni i prirodni spojevi koje vaš ginekolog može propisati za rješavanje ovoga.

 

4. Da li je moguće proći kroz menupauze bez ikakvog simptoma? Ako da, treba li poduzeti neke posebne mjere?

Istina je da se simptomi koji se iskuse tijekom ovog prijelaza uvelike razlikuju od žene do žene. Možete imati mnogo različitih simptoma ili ih uopće nema. U potonjem slučaju ne morate uzimati nikakve lijekove ili dodatke prehrani, ali biste ipak trebali redovito posjećivati svog ginekologa jer su vam i dalje potrebni isti analitički i slikovni testovi za praćenje vašeg zdravlja.

 

5. Je li dob u kojoj dolazi do menopauze nasljedna?

Starost ovisi o mnogo čimbenika, no istina je da je genetski faktor jedan od najvažnijih. Kada netko dođe u kliniku s preuranjenim simptomima, jedno od prvih pitanja koje postavljamo jest je li neka bliska ženska osoba prošla kroz ranu menopauzu. Ako je odgovor potvrdan, onda moramo pomnije pratiti njihov slučaj.

 

6. Što se smatra preuranjenom menopauzom?

Kada se pojavi prije 45. godine. Prosječna dob je 50 godina pa je normalni raspon između 45. i 55. godine. Kod rane menopauze preporučujemo neku vrstu hormonskog nadomjesnog liječenja.

 

7. Primijetila sam promjene raspoloženja, tako da sam potpuno izgubila strpljenje. Što možete preporučiti za upravljanje ovim promjenama?

Stalne promjene raspoloženja potpuno su normalne. Važno je biti svjestan da je ovo faza života, privremena faza koja neće trajati zauvijek, te slušati svoje tijelo i svoje potrebe. Minimiziranje faktora stresa oko nas i kontroliranje kvalitete našeg odmora može pomoći u upravljanju stresom i smanjiti svaki osjećaj tjeskobe.

 

8. Je li svrbež kože još jedan simptom? Osim hidratacije, koja ga, čini se, ne ublažava, što mogu učiniti da spriječim svrbež kože?

Svrbež kože je posljedica dehidracije. Osim toga, koža postaje osjetljivija jer postaje tanja i zbog toga krhkija. Moja preporuka je intenzivna hidratacija i korištenje nježnih proizvoda za njegu kože. Također je važno ne koristiti omekšivač i koristiti hipoalergenski deterdžent za pranje rublja. Pokušajte nositi pamučne tkanine i neutralne boje. Osim toga, bolje je koristiti zobeni gel pod tušem.

 

9. Što se tiče brige o sebi, može li mi pomoći odlazak u wellness ili dnevni ritual ljepote?

Apsolutno. Posvetiti vrijeme kako biste se osjećali dobro, brinuli se o sebi i osjećali se lijepo kada je riječ o pozitivnijem iskustvu menopauze. Žene prolaze kroz različite faze koje mogu biti fizički i emocionalno složene, kao što su trudnoća, postpartum i menopauza. Ulaganje u njegu kose i kože pomaže nam da se osjećamo bolje iznutra i izvana.

 

SPECIFIČNA NJEGA KOŽE ZA VRIJEME MENOPAUZE

Koristite sredstvo za čišćenje lica za suhu kožu ujutro i navečer.

Natura Bissé C+C VITAMIN MICELLAR CLEANSING WATER 200mlNatura Bissé C+C VITAMIN MICELLAR CLEANSING WATER 200ml

Revitalizirajuća micelarna voda za čišćenje lica

 

 

 

Natura Bissé OXYGEN MOUSSE 150mlNatura Bissé OXYGEN MOUSSE 150ml

Svjež pjenasti čistač za sve tipove kože

 

 

 

Napravite piling kože svakih nekoliko dana kako bi uklonili mrtve stanice i smanjili pojavu tamnih mrlja.

Natura Bissé THE BODY SCRUB 200mlNatura Bissé THE BODY SCRUB 200ml

Granulirani hidratantni piling za mekšu i obnovljenu kožu

 

 

Natura Bissé C+C VITAMIN SCRUB 100mlNatura Bissé C+C VITAMIN SCRUB 100ml

Mikrogranulirani citrusni piling za lice i tijelo

 

 

Koristite anti age kreme svakodnevno kako bi minimalizirali pojavu bora.

Natura Bissé INHIBIT TENSOLIFT NECK CREAM 50mlNatura Bissé INHIBIT TENSOLIFT NECK CREAM 50ml

Micro-lifting kremu za vrat i dekolte.

 

 

 

Uvijek koristiti zaštitu od sunca za lice, ovo je osnovna borba protiv znakova starenja.

Natura Bissé C+C VITAMIN DRY TOUCH SUNSCREEN FLUID SPF50 30mlNatura Bissé C+C VITAMIN DRY TOUCH SUNSCREEN FLUID SPF50 30ml

Anti age zaštita od sunca

 

 

 

*Natura Bissé blog