Početna Savjeti Njega lica i tijela Bore! Kako ih spriječiti?

Bore! Kako ih spriječiti?

21.01.2013

Njega lica i tijela

Ako znate zašto, kada i kako nastaju, znat ćete bolje primijeniti sredstva i male trikove koji će ih spriječiti i ublažiti. Bore su neizbježna popratna pojava starenja ali i mimike.

Mimičke bore stvaraju se neovisno o godinama života, pa i na mladim licima, nastaju kao posljedica kontrakcija mišića lica, zbog toga se i nazivaju mimičke. Razlikuju se od staračkih bora upravo po tome što se javljaju na koži koja nije izgubila tonus i elastičnost. Svaki put kad stegnete usne, zažmirite, namrštite čelo ili se smijete, vaša koža se nabora. S vremenom neke grimase postaju automatizirane tako da niste ni svjesni da su vam primjerice obrve podignute a čelo naborano. Što je ponavljanje grimasa češće, bore će se javiti brže i biti će dublje.

Staračke bore stvaraju se kad se koža opusti, a taj proces počinje oko 30. godine života. Prve staračke bore javljaju se uz rub usana, uz kutove očiju i na čelu.
Zabrinutost, snažne emocije, tjeskoba i neuredan život ubrzat će pojavu tih bora, stoga bi potpuna anti-age strategija trebala sadržavati i održavanje unutrašnjeg mira i ravnoteže duha. Procesi koji se odvijaju unutar kože – od epiderme do derme, unutar sustava sitnih krvnih žila i kapilara te unutar folikula dlake i žlijezda lojnica te u stanicama koje proizvode pigmente – i koji postupno dovode do zrelosti, a potom do starenja kože, neizbježni su i nepovratni. Bore, borice, opuštanje i stanjivanje kože neizbježne su popratne pojave starenja. Povezane su i s menopauzom i snižavanjem razine pojedinih hormona, a tegobe nerijetko povezane sa zrelim razdobljem života dodatno im pogoduju.

Prvi korak je usporiti neizbježne promjene struktura o kojima ovisi elastičnost kože – kolagena i elastina, potom spriječiti usporavanje cirkulacije i porast toksina te održati pravilan dotok hranjivih tvari u tkivo kože. Usporedo sa starenjem usporava se proces obnavljanja stanica, koji se prirodno odvija u germinativnom sloju kože, a stanjuje se i sloj Malpighijevih stanica, koje su izuzetno važne za vitalne procese kože. Neke tvari, primjerice fosfolipidi koji imaju funkciju liposoma, pokazale su se vrlo djelotvorne kad su u pitanju tonus i vitalnost stanica epiderme.

Površinski, rožnati sloj s vremenom postaje grub, hrapav, dehidriran, stoga se preporučuju tvari kao što su vitamina A i tvari hidratantna djelovanja, koje će usporiti pojavu tih promjena.Njega proizvodima koji sastavom odgovaraju potrebama kože najbolja je prevencija, ali i pomoć u ublažavanju promjena koje su se već javile. Glavni cilj je održavanje određenog stupnja vlažnosti, ublažavanje gubitka elastičnosti i sprječavanje dehidracije do koje prirodno dolazi s godinama.

Oprezno izlaganje suncu i izbjegavanje solarija drugi je važan korak u odlaganju pojave bora. Sunce i zrake solarija vanjski su faktori koji ubrzavaju starenje, do te mjere da za starenje uzrokovano UV zrakama postoji i poseban naziv – foto ageing (starenje uzrokovano svjetlom). Osim starenja i bora UV zrake mogu potaknuti i neka kožna oboljenja, među kojima su i ona zloćudna kao što je melanom.

Proteini za elastičnost. Kolagen i elastin vlakna su o kojima ovisi elastičnost i čvrstoća kože, s tim da je kolagen znatno važniji od elastina. Kolagen je poseban, vrlo složen oblik glikoproteina, građen je od krupnih vlakana. U ljudskom organizmu to je najzastupljeniji protein, a u koži čini 70% od svih proteina. Ima ulogu potpore, očuvanja čvrstoće. Vlakana elastina u koži ima znatno manje od kolagena, čine tek 2% od ukupnih proteina kože. O elastinu ovisi elastičnost kože, koja je neophodna za mimiku, ali i za prilagođavanje promjenama opsega pojedinih dijelova tijela.

Hijaluronska kiselina prirodni ovlaživač. Prirodno je prisutna u dermi gdje ima vrlo važne funkcije, održava elastičnost i mekoću kože. Postupno se, s godinama, količina hijaluronske kiseline u vezivnom tkivu kože smanjuje i upravo zbog toga znakovi starenja na koži postaju vidljivi. No injekcijama hijaluronske kiseline moguće je te promjene ublažiti, odnosno potaknuti funkcije stanica, vratiti koži kompaktnost i vitalnost. Nova istraživanja otkrila su kako hijaluronska kiselina sudjeluje u procesima rasta kose i dlaka, što će dakako otvoriti nove mogućnosti primjene ove supstancije.

Vaša,

mr.ph.Seka Zebić, Malu Wilz centar

tel.01 3881 275