Početna Savjeti Njega lica i tijela U čemu je razlika između kože žene i muškarca?

U čemu je razlika između kože žene i muškarca?

23.12.2012

Njega lica i tijela

Odgovara li nam za njegu kože ista krema, isti losion? Stvaraju li se bore na muškom licu brže i jesu li dublje? Da li koža muškarca i koža žene jednako brzo stare? Da koža žene i koža muškarca imaju iste karakteristike ova bi pitanja bila suvišna. Razlike uistinu postoje.

Koža je, osim čudesnog suživota stanica, tkiva i kožnih privjesaka, barijera kja dijeli i brani unutrašnjost našeg organizma i vanjskog svijeta. Koža je organ koji itekako pokazuje razlike između spolova, bilo da je riječ o fiziološkim procesima bilo da je riječ o građi. Osnova tih razlika je u hormonalnom sustavu ali na nju utječu i navike.
Posljednjih desetljeća znanost je uspjela, sofisticiranim tehnikama i metodama do u najmanje sitnice proniknuti u tajne kože. Tako je danas moguće objektivno procijeniti razliku u fiziološkim funkcijama kože žene i kože muškarca, postoje dokazi za tvrdnje koje su se nekad temeljile na pretpostavkama.

Koža žene i muškarca imaju istu građu i sastav, ali fiziološki procesi uvelike se razlikuju ovisno o spolu, te razlike dakle temelje se na različitom hormonalnom statusu dva spola. Već pri površnom pogledu vidimo da je koža muškarca deblja, a nerijetko je i tamnija. Muški organizam, za razliku od ženskog organizma, proizvodi više steroidnih hormona, posebno androgenih hormona i to testosterona koji je, pored ostalog odgovoran i za razlike u izgledu i nekim funkcijama kože.

Upravo zbog veće razine testosterona koža muškarca je otprilike 20% deblja od kože žene, ona izlučuje više sebuma, a bogatija je i potpornim vlaknima, dakle „gušća“ je i čvršća, što osjećamo dodirom. Dakle, koža muškarca ima više kolagena. No iako je deblja i čvršća koža muškaraca brže se stanjuje usporedno s godinama za razliku od kože žene koja ostaje prilično iste debljine otprilike do menopauze, a potom se vrlo brzo stanjuje. Zbog svoje čvrstoće koža muškarca otpornija je na vanjske štetne utjecaje, sporije mijenja boju, sporije se opušta i gubi tonus. Zbog toga se znakovi starenja na koži muškarca javljaju kasnije, ali jednom kad se pojave bore vrlo brzo postaju duboke i jako vidljive, upravo zbog veće čvrstoće i gustoće kože.

Za razliku od kože muškarca koža žene ima više potkožnog tkiva. Pod utjecajem testosterona koža muškarca proizvodi gotovo dvostruko više sebuma od kože žena, a pore na koži muškarca su proširenije. Slijedom toga koža muškaraca sadrži više lipida, a time je sklonija nakupljanju nečistoća, upalama folikula i aknama. Tek nakon 50.godine izlučivanje sebuma kože muškaraca se stabilizira, dok u tim godinama lučenje sebuma u koži žene slabi.

Kako bi se spriječile sve neželjene promjene, produbljivanje bora, iritacije i sl. koži muškarca potrebna je specifična njega kod kuće ali i u kozmetičkom salonu.


Malu Wiltz Q10 Energizer idealan je proizvod zbog bogatstva vitaminima A i E te zbog velike koncentracije koenzima Q10, hijaluronske kiseline i biljnih ulja. Pomaže koži da zadrži vodu, potiče epitelizaciju, poboljšava elastičnost kože.