Početna Savjeti Njega lica i tijela Dehidracija kože zimi

Dehidracija kože zimi

03.12.2012

Njega lica i tijela

Svim tipovima kože prijeti dehidracija, posebno ako je koža izložena stresu i štetnim utjecajima koje je zimi teško izbjeći.

Hladnoća i pregrijani i često suhi zrak zatvorenih prostora, nagle promjene temperature zraka, vjetar, nedovoljno kretanja i boravka na svježem zraku sve to iscrpljuje i isušuje kožu. Ako je količina vode u površinskom, rožnatom sloju manja od 8 ili 10% govorimo o dehidriranoj – isušenoj koži. Kako je koža lica u usporedbi s kožom tijela više izložena vanjskim utjecajima, do dehidracije lakše dolazi upravo na licu, upravo se na koži lica najprije jave znakovi dehidracije. Dehidrirana koža na dodir je gruba, bore se brže stvaraju i postaju izraženije, opuštena je i nije elastična, podložna je oštećenjima i iritacijama, reagira crvenilom, osipom, ljuska se, sporije se obnavlja,… sve to „samo“ jer joj nedostaje vode.

Voda koju koža sadrži u dubljim slojevima njezin je prirodni ovlaživač, no znojenjem i izlučivanjem vode koža se brani od vanjskih utjecaja. Ako je vaša koža tokom ljeta bila izložena suncu, vjetru morskoj soli i drugim utjecajima od kojih se morala braniti, dehidracija je prirodna posljedica toga, pa čak i u slučaju masne kože.
Dehidrirana koža gubi elastičnost, slabi i njena prirodna obrambena sposobnost. Potrebne su joj tvari koje će joj pomoći da obnovi svoju sposobnost vezanja i zadržavanja vode poput aminokiselina i lipida ali i:

- Retinol koji poboljšava gustoću kože, ublažava bore, potiče aktivnost fibroblasta, proboljšava kvalitetu elastina i kolagena. Pomaže u liječenju akni, aktivira proces obnavljanja kože.
- Alfa i betahidroksilne kiseline (glikolna, salicilna,…) jer ublažavaju bore i poboljšavaju gustoću kože.
- Vitamin C jer potiče proizvodnju kolagena, ublažava bore. Za vidljive rezultate mora imati vrlo visoku kiselost (pH 2,5).
- Antioksidansi topivi u ulju kakvi su lipoična kiselina, vitamin E, koenzim Q 10, ekstrakti sjemenki grožđa,…Imaju zaštitnu ulogu jer smanjuju oštećenja slobodnim radikalima.
- Hijaluronska kiselina čije molekule vezuju vodu i zadržavaju je u koži.
 

Za intenzivnu hidrataciju koži je potreban kozmetički tretman (Malu Wilz Thalaso Beauty) , a za održavanje hidratacija kućna njega proizvodima (Malu Wilz Thalasso Intensive Mask 50ml) koji koži pomažu da zadrži potrebnu vodu.