Dehidrirana koža

11.01.2013

Njega lica i tijela

Jedan od prvih vidljivih znakova starenja koža je uvenula, dehidrirana koža. Hladnoća, vjetar, sunce, onečišćenje zraka, iritirajuća sredstva za čišćenje, neodgovarajuća kozmetika pridonose promjenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, zbog čega koža gubi previše vode.

Koža koja gubi životnu snagu, postaje manje elastična, slabi joj tonus, pokazuje znakove umora i suhoće. Znaci uvenulosti kože pojavljuju se puno ranije od prvih bora, i to je za većinu nas prvi znak da je došlo vrijeme za profesionalnu njegu i da uporaba različitih kozmetičkih preparata kod kuće nije dovoljna.
Bila ona normalna, suha, mješovita ili masna, svakom tipu kože nužna je hidratacija, pa je svakodnevno vlaženje ključno za zdravlje i ljepotu kože te osjećaj ugode. Pritom ne smijemo zaboraviti da je za ljepotu kože, osim odgovarajuće njege, potrebna i hidratacija cjelokupnog organizma, koju ćemo osigurati svakodnevnim unosom dovoljne količine vode.
Danas na tržištu postoji velik broj preparata za hidrataciju kože bilo vitaminsko-mineralnim tretmanima koje nude kozmetički saloni, ili upotrebom proizvoda za njegu lica i tijela koji sadrže minerale i hijaluronsku kiselinu.Moja preporuka je Malu Wilz Firming Revitalizer krema.
Minerali su jedan od najvažnijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima za hidrataciju i regeneraciju kože, jačaju elastičnost i vitalnost kože, te poboljšavaju vlažnost. Važnost minerala za zdrav izgled i ljepotu kože je velika, budući da se udio minerala u sastavu kože kreće od 4 do 5 posto. Ujedno minerali su i simulatori koji poboljšavaju metaboličke funkcije kože, i vrlo važan su čimbenik u zatezanju i obnavljanju kolagena.
Koliko su važni proizvodi, toliko su važni i načini kućne njege. Ne koristite vruću vodu tijekom čišćenja, snažne ili abrazivne pokrete (umjesto toga, činite nježne, kružne pokrete). Također izbjegavajte proizvode koji sadrže umjetne boje ili mirise.
Neka temperatura u vašem okruženju bude što umjerenija i nikada ne izlazite svoju kožu izravno utjecaju topline. Aparat za mjerenje vlage pomaže očuvanju vlage u zraku koji vas okružuje. Tijekom nižih temperatura koristite zaštitnu hidratantnu kremu s cinkovim oksidom koji smiruje kožu, sprječava svrbež, vlazi i obnavlja kožu.

Martina Pužar – Zebić, dip.oec – kozmetolog
Voditeljica Beauty centra Božica