Početna Savjeti Njega lica i tijela Kako usporiti procese starenja kože?

Kako usporiti procese starenja kože?

26.06.2012

Njega lica i tijela

Na koji način kvalitetno njegovati kožu kako bi zadržala mladenački izgled? Kako možemo sami utjecati na usporavanje starenja kože i pojavu bora? Koji se prirodni procesi odvijaju na licu u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim godinama života, ali i nakon toga, te kako im se suprotstaviti…

Na ova i brojna druga pitanja odgovore nam je dala cijenjena zagrebačka kozmetičarka, magistrica farmacije Seka Zebić, autorica knjige „Kako zaustaviti starenje“. Njega je, kaže, „higijena lica“ i treba je prakticirati svaki dan jer, kako vrijeme prolazi, koža treba sve konkretniju pomoć da zadrži vlagu i mekoću.

20 – 30 godina starosti
Prvo i osnovno je određivanje tipa kože. Krema mora biti namijenjena upravo vama. Ljudi ponekad potroše mnogo novaca na krive kreme, pa je zato bolje početi sa „otkrivanjem“ koju kremu zapravo traže. Osobno sam protiv preskupih i prejeftinih preparata. Mislim da je zlatna sredina ono što je dovoljno da bismo se pravilno njegovale.

Osim toga, važno je svako jutro i navečer temeljito očistiti lice: to je preduvjet da krema uspješno odradi svoj posao.

Mlade cure bi trebale nositi manje pudera, jer ako nemaju potrebe za posebnim prekrivanjem, nema smisla da zatvaraju pore i isušuju lice jer koža „pamti“, pa će se bore pojaviti prerano.

Oko 25. godine treba početi razmišljati o kremama za njegu kože oko očiju. Tu se stvaraju prve bore i kreme mogu usporiti njihov napredak.

30 – 40
U ovim godinama mnoge žene dožive neugodne promjene radi hormonalnih aktivnosti, stresnog načina života ili loše prehrane. To su akne, crvenilo, intenzivno lučenje sebuma… sve su to signali koje nam šalje organizam i treba ih shvatiti ozbiljno. Što je zapravo dobro, jer na taj način na vrijeme saznajemo što nam se u događa u tijelu.

Kod nekih većih, konkretnih problema na licu, vašim čitateljicama predlažem da se obrate profesionalnoj osobi koja će prepisati terapiju. Procesi sređivanja kože obično traju oko četiri do šest mjeseci jer toliko je vremena potrebno da bi se vidjeli rezultati.

Savjetujem da izbjegavaju antibiotike, te da se prepuste profesionalcu koji će lice polako, ali sigurno tretmanima čišćenja vratiti u normalno stanje. U tim slučajevima predlaže se promjena šminke odnosno preparata za njegu lica. Brzi rezultati ne postoje, treba imati strpljenja. I opet, ponavljam, kreme moraju biti hidratantne bez obzira na tip kože.

40 - 50
Pojavljuju se problemi poput rozacee, dubokih bora i depigmentacije. Valja razmisliti o promjeni kozmetike, posavjetovati se sa stručnom osobom i krenuti u akciju.

Starija koža obično je suha, pa su kreme za hidrataciju i ovdje „must“, no za ovu dob preporučam i kreme sa sastojcima poput matičnih stanica ili kavijara. To su preparati koji u kombinaciji sa salonskom njegom daju izvanredne rezultate.

Klijentice s jačim borama često me pitaju - da li je sada kasno... Ne, nikad nije kasno, jer koža uvijek može vratiti nešto od svoje mekoće, ako joj posvetite pažnju i ako je njegujete adekvatnom kozmetikom.

I u tim godinama, pa i nakon njih, koža uvijek, ako je dobro pažena, može usporiti proces daljnjeg starenja.

PRAVILA ZA SVAKU DOB
- Izgled je nakon tridesete godine života genetski uvjetovan samo 30 posto. Naime, ne morate se bojati da će se bore pojaviti u svakom slučaju. No, zato je trebate početi pravilno njegovati već u dvadesetima.

- Temeljito očistite lice ujutro i prije spavanja!

- Masaža lica - hidratantne i hranjive kreme treba aplicirati na lice, vrat i dekolte konkretnim, masažnim pokretima. Svaki put.

- Gimnastika lica - svaki dan odvojite barem pet minuta za vježbanje mišića lica, to nije puno vremena, a može učiniti mnogo za muskulaturu vašeg lica.

- Prehrana - ono smo što jedemo i vrlo je važno razmišljati o tome. Začinjena hrana ili previše šećera može škoditi i biti uzrok neželjenim promjenama na licu.

- Voda - svakodnevno i često pijenje vode prava je blagodat za našu kožu. Moramo je hidratizirati i iznutra, ne samo izvana. Jedino tako koža će biti elastična, a kolagen raditi svoj posao.

- Smatram da su botox, hijaluronska i slične metode apsolutno nepotrebne i nezdrave, te da su rješenje, i to za svakoga, pravilna i konstantna njega i gimnastika lica.

Moja preporuka za profesionalni tretman: Malu Wilz, Excellent power profesionalni tretman

Jedan od najmoćnijih tretmana ove kozmetičke kuće baziran je na sastojku matičnih stanica. Njihov broj u našoj se koži tijekom godina smanjuje, epiderma se ne regenerira dovoljnom brzinom, što rezultira pojavom bora. Sastojak ove linije su matične stanice stare vrste švicarske jabuke koja izvrsno čuva svojstva, bez da gubi vlagu i aromu.


Magistrica farmacije Seka Zebić vlasnica je poznatog zagrebačkog kozmetičkog salona Biokozmetika Pet, gdje radi s njemačkom kozmetikom Malu Wilz.