Početna Savjeti Njega lica i tijela Njega kože zimi od glave do pete

Njega kože zimi od glave do pete

07.12.2023

Njega lica i tijela

Dani su hladniji i počinjemo s grijanjem, a naša koža postaje perutava, a ponekad osjećamo i svrbež. Dobro došli u jesen i zimu!

Hladno, vjetrovito vrijeme čini kožu osjetljivom i crvenom, dok toplina u zatvorenom prostoru crpi vlagu iz zraka i vaše kože. Neki su skloniji isušivanju kože pri hladnijem vremenu, osobito starije osobe i oni s ekcemima. Kako bi vaša koža bila zdrava tijekom jeseni i zime, ima smisla promijeniti svoju rutinu njege kože što prije. Rano započinjanje rutine u iščekivanju hladnijih mjeseci može spriječiti pojavu nekih promjena ili ih barem ublažiti.

Srećom, postoji mnogo načina za borbu protiv uzroka suhe kože i održavanje vlažnosti i podatnosti tijekom cijele sezone, uključujući neke jednostavne promjene u vašoj svakodnevnoj rutini.

Preporučujemo da svoje laganije hidratantne kreme zamijenite bogatijim formulama, rjeđe koristite piling i koristite umirujuće sredstvo za čišćenje kao nekoliko osnovnih prvih koraka u svojoj zimskoj rutini njege kože.
 

Uložite u ovlaživač prostora

Ovlaživač zraka može pomoći u smanjenju gubitka vlage koji koža doživljava u zatvorenim prostorima, posebno za ljude koji žive u stambenim zgradama s vrlo suhim zrakom. Pobrinite se da ga očistite i mijenjate vodu svaki dan – ovlaživači mogu biti odlično mjesto za rast bakterija.

Stavite ovlaživač u prostorije u kojima provodite najviše vremena i održavajte unutarnju razinu vlage između 30 i 50%. Možete ga uključiti i preko noći dok spavate. Ako niste sigurni u razinu vlažnosti u svom domu, možete kupiti mjerač vlage.

 

Suzdržite se od prekomjernog grijanja

Ako želite pobjeći od suhog, hladnog vanjskog zraka, možete doći u iskušenje da pojačate toplinu čim dođete kući. Ali visoka temperatura centralnog grijanja može još više isušiti zrak u prostoru. Radije držite temperaturu prostora na hladnijim i ugodnijim postavkama kako bi spriječili dodatno isušivanje kože, najbolje oko 20-24°C.

 

Birajte odjeću koja ne iritira

Mnoge tkanine za hladno vrijeme mogu nadražiti suhu kožu zimi. Spriječite vunene i ostale grube odjevne predmete od direktnog kontakta s kožom. Mogu iziritirati kožu i izazvati svrbež. Umjesto toga, obucite lagane slojeve od mekog, prozračnog materijala (poput pamuka ili svile) ispod, direktno uz kožu. Nakon toga navucite deblju i topliju odjeću. Ne zaboravite zaštititi i vaše ruke rukavicama!

 

Pravilno se hranite

Nije strogo dokazano da suplementi i specifični planovi prehrane mogu drastično hidratizirati kožu, ali konzumacija dovoljne količine vode i dobrih masnoća prehranom (poput avokada, oraha i maslinovog ulja) pomaže u zdravlju lipidne barijere. Svakako unošenjem dovoljno vode sprječavamo dehidraciju, a izbjegavanjem prerađene hrane i šećera te konzumacijom cjelovite hrane bogate esencijalnim vitaminima, mineralima i masnim kiselinama održavamo tijelo i kožu zdravima.

 

Ne tuširajte se u vrućoj vodi

Dugi vrući tuš može zvučati kao odlična ideja kada je vani hladno i kišovito, ali vruća voda može ukloniti potrebnu masnoću s vaše kože. Umjesto toga preporuča se kraće i hladnije tuširanje, kao i korištenje sapuna bez mirisa. Hladnija voda jednako je učinkovita kao i topla u uklanjanju mikroba i manje iritira kožu. Iako mlako tuširanje pri temperaturi od 20 stupnjeva može zvučati neprivlačno, to morate imati na umu ako imate problem s ekcemima ili vam je koža jako suha.

Izbjegavajte korištenje pretjerano tople vode i prilikom pranja ruku. To je osobito istinito ako su vaše ruke sklone crvenilu, ljuskama i svrbežu (potencijalni znakovi ekcema na rukama). Suha koža zbog izlaganja vrućoj vodi ili hladnom zimskom zraku može izazvati izbijanje ekcema.
 

Osušite se tapkanjem i zadržite vlagu

Osušite kožu tapkanjem nakon pranja. Upijanjem ili tapkanjem umjesto trljanjem ručnikom pomažete koži zadržati više vlage. Nakon što završite, hidratizirajte lice i tijelo dok vam je koža još vlažna kako biste lakše zadržali vlagu od tuširanja.
 

Birajte nježne proizvode za čišćenje bez mirisa

Sapun uklanja prirodna ulja s kože te može pogoršati suhoću i narušiti mikrobiom. Gel za pranje tijela je svakako bolja opcija. Potražite sredstva za čišćenje s oznakom "za osjetljivu kožu" ili "bez boja" i "bez mirisa". Često sadrže manje isušujućih sastojaka, a više hidratantnih poput hijaluronske kiseline, ceramida, ulja, shea maslaca i zobi.

Potražite proizvode s oznakom "Fragrance free" - proizvodi s oznakom "Unscented" mogu zapravo sadržavati kemikalije koje neutraliziraju miris i mogu izazvati iritaciju. Preporuča se izbjegavati mirise i konzervanse poput parabena ili metilizotiazolinona, koji mogu dodatno iritirati suhu kožu.

Prilagodite njegu kože sezoni

Ako vam je koža nadražena i suha preporučujemo smanjiti korištenje proizvoda za njegu koji alfa-hidroksi kiseline (AHA) i retinoide na licu. Mogu pogoršati problem s kožom i čak biti uzrok iritirajućem dermatitisu (reakcija koja se javlja nakon produljene izloženosti nadražujućoj tvari). Ponovno ih počnite koristiti tek kada koža potpuno zacijeli. Izbjegavajte i proizvode koji sadrže alkohol i mirise, kako bi koža zadržala svoja prirodna ulja. Umjesto toga, odaberite ulja i hidratantne kreme.

Hidratantni sastojci spadaju u tri široke kategorije:

  • ovlaživači koji vežu vodu,
  • okluzivi koji stvaraju barijeru za sprječavanje gubitka vode i
  • omekšivači koji nadomještaju praznine između stanica kože, pomažući održati barijeru netaknutom.

Svaki igra ulogu u privlačenju i zadržavanju vlage. Hijaluronska kiselina ključni je sastojak na koji treba obratiti pozornost tijekom zime – prirodno je prisutna u koži i sposobna je zadržati u vodi više od 1000 puta veću težinu od svoje težine.

Okluzivi uključuju skvalan i shea maslac. Ceramidi su jaki omekšivač lipida i pomažu kožu hidratizirati i održati elastičnost. Zimi, baš kao i s odjećom, pokušajte nanijeti slojeve proizvoda za njegu kože, poput seruma, hidratantnih krema i ulja za lice, od kojih svi sadrže hidratantne sastojke.

Vlaženje nije ograničeno samo na suhu kožu, masna koža također može izgubiti vodu i početi proizvoditi više sebuma da to nadoknadi. Višak sebuma može začepiti pore. Važno je održavati masnu kožu mirnom i hidratiziranom. Možda zvuči kontraintuitivno, ali korištenje nježnog hidratantnog sredstva za čišćenje može pomoći u ovom slučaju, nakon čega slijedi nanošenje lagane hidratantne kreme.

Ne zaboravite hidratizirati ostatak tijela. Za tijelo tijekom zime koristite bogatiju hidratantnu kremu. Losioni su rjeđi i vodenastiji, tako da često samo ispare s površine kože nakon nanošenja i nisu dovoljno gusti i hidratantni.

Što se tiče vaših usana, hidratantni balzam može pomoći u zacjeljivanju suhih, ispucanih usana i spriječiti njihovo pucanje.

Što god odabrali, koristite redovito — nakon kupanja i kad god se osjećate suho.

Malu Wilz Hyaluronic Active+ linija

Ne zaboravite na ruke

Naše ruke izložene su više od ostalih dijelova tijela, pa su izložene udarcima vremenskih uvjeta i mogu ostati bez svoje prirodne vlage. Dodatno, često pranje ruku i nanošenje dezinficijensa znatno utječe na barijeru kože. Većina sapuna ima alkalni pH, a naš prirodni pH kože je kiseo, oko 4,5-5,5 – ova promjena u okruženju kožne barijere može je učiniti manje učinkovitom i poremetiti prirodni mikrobiom. Poremećena funkcija barijere otežava koži da zadrži dovoljno vlage ili da nas zaštiti od iritacija, alergena i infekcija.

Preporučujemo nakon svakog pranja ruku nanijeti hidratantnu kremu te ju uvijek držati pri ruci, čak i noću. Imajte na umu ključna ulja/masti koje su sastavni dio barijere kože – masne kiseline, kolesterol i ceramidi. U idealnom slučaju, hidratantna krema će sadržavati zamjenu za jedno ili sve. Shea maslac je izvrsna zamjena za prirodna ulja koja se nalaze u koži. Humektanti također dobro djeluju jer se lako upijaju u kožu bez ostavljanja ljepljivog ostatka – potražite one poput hijaluronske kiseline kiselina, urea i glicerin.

Kao dodatnu njegu, navečer možete navući pamučne rukavice nakon nanošenja veće količine hidratantne kreme te ju pustiti da se upija tijekom noći.

Malu Wilz Luxury Moments Hand Cream 75ml

Malu Wilz Luxury Moments Hand Cream 75ml

SPF

Za vrijeme sunčanih zimskih dana snijeg reflektira sunčeve zrake, što multiplicira njihovu jačinu i vaše UV izlaganje. UV zračenje povezano je s rakom kože, opeklinama i preuranjenim starenjem kože (bore, opuštena koža i tamne pjege). Jednako je važno nanijeti zaštitu od sunca u hladnim zimskim danima kao i ljeti. Do 80% štetnog sunčevog zračenja može prodrijeti kroz oblake i uzrokovati oštećenja. Prije izlaska na sve izložene dijelove kože nanesite zaštitnu kremu širokog spektra s SPF-om 30 ili više, s hidratantnim sastojcima poput lanolina ili glicerina.

Izvori:

https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/top-tips-for-healthy-winter-skin.aspx
https://www.nytimes.com/2023/09/25/well/live/skin-care-winter-dryness.html
https://www.boots.com/inspiration-advice/skincare-beauty-advice/skincare-advice/skincare-basics/winter-skincare-tips-from-dermatologists
https://gisou.com/blogs/blog/winter-skin-care-routine