Početna Savjeti Njega lica i tijela Osjetljiva koža? Možda je alergija na nikal

Osjetljiva koža? Možda je alergija na nikal

17.02.2013

Njega lica i tijela

Pitali ste nas:  Ako je kozmetički proizvod označen kao “hipoalergen“, sadrži li taj kozmetički proizvod nikal? Ne. Oznaka “hipoalergen” pokazuje da neki proizvod ne sadrži ostale, poznate alergene te da je proizvod pogodan i za reaktivnu i osjetljivu kožu. Nema proizvoda koji ne sadrži nikal, čak ni oni s oznakom „nichel tested“ ili „nichel free“. Razlika je samo u količini koju sadrži, a ona može biti povećana, tj. izazvati reakcije, ili minimalna, tj. nedovoljna da bi izazvala kožnu reakciju.

Alergije na nikal veliki su europski, ali i svjetski problem, to je najčešća alergija na metale. 32,1%  osoba alergičnih na nikal Italiju svrstava na prvo mjesto europskih zemalja, dok je na posljednjem mjestu Danska sa 9,7 %  slučajeva alergija na taj metal. Te podatke objavila je europska komisija zadužena za praćenje i kontrolu kontaktnog dermatitisa nakon ispitivanja provedenog u 31 dermatološkom centru u 11 zemalja Europe. To je istraživanje pokazalo da žene u usporedbi s muškarcima znatno više pate od te vrste alergije, 25 % u odnosu na 7,4 %, te da se problemi kontaktnog dermatitisa javljaju već od desete godine života.

Nikal je vrlo raširen, najčešće je u legurama s bakrom, kromom, željezom i cinkom. Ima ga u nakitu, bižuteriji, ukrasima koji se koriste za piercing, ali i u deterdžentima, kozmetici (sjenilima, maskarama, ruževima, tekućim puderima), kremama i sredstvima za čišćenje lica i tijela, ima ga i u kovanicama. Kad je riječ o kozmetičkim sredstvima kao što su kreme ili sredstva za čišćenje, nepotrebno je nikal tražiti na popisu sastojaka jer on u proizvod dospijeva posredno ili naknadno:

- u neispitanim sirovinama,  onečišćenjem tijekom postupka proizvodnje i  čuvanjem proizvoda u metalnim posudama.

No upravo se prisutnošću nikla u kozmetičkim proizvodima objašnjava učestalija pojavnost alergija na taj metal u žena. Osim toga žene češće nose nakit i bižuteriju.

O kontaktnom dermatitisu govorimo ako:
- postoji obiteljska predispozicija,
- dođe do izravnog i/ili ponovljenog kontakta s većom količinom nikla,
- postoje ozljede na koži koje oštećuju zaštitnu barijeru kože i alergenu olakšavaju prolaz u kožu,
- dolazi do pojačanog znojenja ili vlažnosti kože, što olakšava apsorpciju kemijskih supstancija.

U osobe alergične na nikal može se razviti dermatitis na dijelu tijela koji je došao u dodir s metalom, ali i na udaljenim dijelovima tijela. Crvenilo, mjehurići, svrbež, a potom u kroničnom stadiju suhoća i zadebljavanje kože tipični su znaci dermatitisa.

Europska zajednica propisala je dopuštenu količinu i otpuštanje nikla u predmetima koji dolaze u direktan dodir s kožom i koji su u produljenom kontaktu s kožom. Najveća dopuštena količina nikla u legurama iznosi 0,05% ukupne težine, a otpuštena količina u otopini koja sastavom dogovara ljudskom znoju ne smije prelaziti količinu od 0,5 mcg/cm²/ tjedan. Osim toga prema europskim propisima zabranjena je uporaba metala u kozmetičkim proizvodima, no još uvijek se veliki broj proizvođača kozmetike ne pridržava tog propisa.

Oznake „nichel tested“ ili „nichel free“ (testirano na nikal ili bez nikla) ne pokazuju nam da proizvod ne sadrži nikal već jamče da je količina nikla u provjerena, odnosno da je bezopasna što se tiče kože i da neće izazvati reakciju.