Početna Savjeti Njega lica i tijela Retinol: Kako, kada i zašto ga koristiti?

Retinol: Kako, kada i zašto koristiti retinol?

08.02.2024

Njega lica i tijela

Retinol je aktivni sastojak iz obitelji retinoida - drugo ime za cijelu molekulu vitamina A – koji se često nalazi u proizvodima za njegu kože.

Kada se nanese na kožu, retinol se pretvara u retinoičnu kiselinu, koju naše stanice kože prepoznaju kao aktivni sastojak. Brojne medicinske i znanstvene studije su pokazale da je jedan od najučinkovitijih aktivnih sastojaka u borbi protiv vidljivih znakova starenja kože.

Po čemu se retinol i retinal razlikuju?

Osnovna razlika između retinala i retinola je vrijeme koje je potrebno za postizanje učinka. Nakon što se retinol apsorbira u kožu, da bi se pretvorio u aktivnu retinoičnu kiselinu treba proći dva procesa: retinol u retinal, zatim u retinoičnu kiselinu. Dok retinal prolazi samo jedan proces pretvorbe i to samo onaj u retinoičnu kiselinu. Retinal posjeduje svojstva slična retinolu, ali djeluje u različitim koncentracijama. Prisutnost jednog ili drugog u datoj formuli ovisi o različitim čimbenicima, uključujući specifične potrebe kože i ostale aktivne sastojke kombinirane s retinolom ili retinalom.

Kako koristiti retinol?

RETINIZACIJA

Neki tipovi kože zahtijevaju razdoblje prilagodbe na retinol, tijekom kojeg možete osjetiti neugodu, suhoću, ljuštenje ili crvenilo. Ovo je poznato kao razdoblje retinizacije. Takve nuspojave su obično privremene i nestaju nakon što se koža navikne na proizvod.

Kako proces retinizacije mogu učiniti ugodnijim?

Najbolji pristup je početi koristiti retinol postepeno. Preporučamo ga nanositi svaku drugu večer ili čak svake tri noći, dok se koža ne navikne. Proizvode s retinolom najbolje je kombinirati s drugim visoko hidratantnim i hranjivim proizvodima kako biste ublažili bilo kakvu nelagodu.

Kada početi koristiti proizvode s retinolom?

Koža počinje gubiti elastičnost i čvrstoću oko 30. godine, stoga bi naš savjet bio da s 25. počnete poduzimati preventivne korake kako biste spriječili prve znakove starenja. Osobe s masnom kožom ili kožom sklonom aknama mogu početi koristiti retinol kad dođu u adolescenciju kako bi iskoristile njegovo snažno djelovanje na regulaciju sebuma.

Kako pravilno nanijeti retinol na kožu?

Retinol obavezno nanesite na očišćenu i toniziranu kožu. Nakon toga, važno ju je dubinski hidratizirati i nahraniti kvalitetnim serumom ili kremom.

U koje doba dana je najbolje koristiti retinol?

Svakodnevna upotreba retinola može povećati osjetljivost vaše kože na sunčevo zračenje, stoga ga je najbolje koristiti noću. No, ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje SPF 50 tijekom dana.

Koliko je potrebno da se primijete učinci?

Za vidljive rezultate važno je ustrajati u primjeni proizvoda. Nakon tri mjeseca trebali biste početi primjećivati vidljivo pomlađen izgled.

Mogu li kožu izlagati suncu dok koristim retinol?

Da, ali ne zaboravite da retinol može biti fotosenzibilan, stoga je uvijek preporučljivo zaštititi se od sunčevih zraka. Važno je nanositi zaštitu od sunca SPF 50 svaki dan kada koristite proizvode s retinolom. 

Mogu li koristiti retinol ako imam masnu kožu?

Apsolutno! Retinol je odličan za mješovitu, masnu kožu ili kožu sklonu aknama. Osim pomlađujućeg djelovanja, također posjeduje izvanredna svojstva regulacije sebuma, što znači da kontrolira višak sebuma i sjaj, dok također otčepljuje pore.

Treba li koristiti retinol ako imam jako suhu ili osjetljivu kožu?

U ovom slučaju, naš bi savjet bio da počnete s malom dozom retinola i polako je povećavate. Najbolje vrijeme je da počnete u zimskim mjesecima ili u jesen zbog retinizacije.  Svake tri noći tijekom prvog tjedna i svaku drugu noć nakon toga. Važno je nadopuniti svoju rutinu retinola formulama koja odgovara Vašoj koži.

Važno: Nemojte koristiti retinol ako patite od nadražene kože ili ako ste podvrgnuti dermatološkom tretmanu.

Kako kombinirati retinol s drugim aktivnim sastojcima?

RETINOL + AHA

Retinol i AHA kiseline dobitni su duo za sve tipove kože jer pomlađuju kožu i čine je glatkom, čvršćom i sjajnijom. Savršeno se slažu, iako je važno uzeti u obzir vrstu retinola i pravilno uskladiti omjere oba sastojka ako želimo postići najbolje rezultate i postići optimalnu razinu podnošljivosti kože.


RETINOL + KOLAGEN

Ako želite poboljšati gipkost i čvrstoću kože, a istovremeno smanjiti pojavu linija i bora, ova je kombinacija za vas.

Natura Bissé INHIBIT HIGH DEFINITION 60mlNatura Bissé INHIBIT HIGH DEFINITION 60ml

Serum protiv bora i ekspresivnih linija.

 

 

RETINOL + NIACINAMID

Dvije izvanredne aktivne tvari protiv starenja za vidljive rezultate u rekordnom vremenu. Imaju impresivne prednosti pomlađivanja. Niacinamidom pomažu u suzbijanju potencijalnih nuspojava retinola, poput suhoće.

Natura Bissé INHIBIT TENSOLIFT NECK CREAM 50mlNatura Bissé INHIBIT TENSOLIFT NECK CREAM 50ml

Micro-lifting krema za vrat i dekolte.

 

 

RETINOL + VITAMIN C

Oni su savršen par jer su oba aktivna sastojka ključna za sprječavanje i ublažavanje znakova starenja. Među ostalim funkcijama, oboje pomažu u stimuliranju proizvodnje kolagena kako bi se koža učvrstila i izblijedile bore. Preporučamo korištenje proizvoda s vitaminom C tijekom dana i onih koji sadrže retinol tijekom noći za učinkovitu rutinu ljepote.

Natura Bissé C+C VITAMIN CREAM 75ml Natura Bissé C+C VITAMIN CREAM 75ml

Krema za podizanje i učvršćivanje normalne do suhe kože

 

 

RETINOL + HIJALURONSKA KISELINA

Zajedno pomažu spriječiti i smanjiti pojavu bora, održati ravnotežu kožne barijere, poboljšati hidrataciju i postići zdrav ten. Hijaluronska kiselina također poboljšava proces retinizacije.

Postoje li aktivni sastojci s kojima se nikada ne smije kombinirati retinol?

Odgovor ovisi o dozi retinola i vašem tipu kože. Općenito govoreći, retinol se može sigurno kombinirati s drugim aktivnim sastojcima za njegu kože, ali ne i s drugim retinoidima ili benzoil peroksidom, jer bi se dobiveni koktel mogao pokazati previše agresivnim za vašu kožu.

U svakom slučaju, krema za sunčanje s visokim SPF-om apsolutno je obavezna sljedeći dan.