Početna Savjeti Njega lica i tijela Skvalan: Zašto je ovaj aktivni sastojak tako poseban u njezi kože?

Skvalan: Zašto je ovaj aktivni sastojak tako poseban u njezi kože?

22.02.2024

Njega lica i tijela

Od razlika između 'skvalana' i 'skvalena' do toga tko točno može imati koristi od ovog aktivnog sastojka – u ovom članku obuhvatili smo sve zašto je skvalan toliko poseban u njezi kože!  

Skvalan vs. skvalen

Skvalan je jedan od najtraženijih sastojaka za njegu kože – što je možda dokaz njegovih sjajnih hidratantnih svojstava, ali i zabluda oko toga koji je to sastojak i kako točno može pomoći vašoj koži! 

Skvalen (s e) je polinezasićeni ugljikovodik koji se nalazi u našem sebumu; sintetizira se u našoj jetri, cirkulira krvotokom i otpušta se kroz lojne žlijezde. Skvalen je nevjerojatna hidratantna tvar za našu kožu. Obično se nalazi u lipidima na površini kože koji pomažu u zaštiti i hidrataciji. 

Međutim, skvalan (s a) je ono što ćete vjerojatno vidjeti na popisu sastojaka beauty proizvoda. Ali, ne brinite: to je zato što se u njezi kože skvalen pretvara u skvalan kako bi bio stabilniji. Danas se skvalan pretežito dobiva iz biljaka, prvenstveno masline.

Jednostavno rečeno, skvalen je primarna supstanca, a skvalan je njen derivat. Razlikuju se i po oksidaciji. Skvalen lako oksidira, što ga čini neupotrebljivim u njezi kože, dok skvalan uopće ne oksidira zbog promjene kemijske strukture. To ga čini stabilnim i puno učinkovitijim kao aktivnim sastojkom za njegu kože.

Skvalan nastaje hidrogeniranjem skvalena što u osnovi znači tretiranje vodikom kako bi dobio nereaktivnu, zasićenu strukturu. Ta ga struktura čini izvrsnim za uključivanje u proizvode za hidrataciju kože ili samostalno kao nježni prirodni ovlaživač.

Koje su prednosti skvalana?

Ovdje su četiri glavne prednosti skvalana.

Snažna hidratacija

Kao i gotovo sva ulja, skvalan je fantastičan u hidrataciji čineći vašu kožu mekšom, glađom i sjajnijom.

Štiti kožu od štetnih utjecaja iz okoliša

Studije su otkrile da skvalan može imati antioksidativna svojstva. Antioksidansi štite kožu od štetnih utjecaja iz okoliša kao što su onečišćenje, dim cigareta i izloženost ultraljubičastom svjetlu - sve probleme koji dugoročno uzrokuju preuranjene znakove starenja.

Odličan za sve tipove kože – pa čak i za masnu i suhu kožu!

Jedna od najvećih privlačnosti skvalana je to što sadrži toliko hidratacije u nevjerojatno laganoj teksturi. Izuzetno je rijedak i vodenast (za ulje), što znači da je izvrstan za sve tipove kože! Čak pomaže osobama sa masnom kožom jer sprječava prekomjerno lučenje sebuma. Dok kod osoba sa suhom kožom oponaša ulje koje se prirodno nalazi u koži.

Smiruje nadraženu kožu

Učinkovito smiruje kožu sklonu ekcemima, poznatim kao atopijski dermatitis. Smatra se da antioksidativna svojstva skvalana imaju jedinstveno protuupalno djelovanje na kožu. U kombinaciji sa svojim snažnim hidratantnim svojstvima, ovo je siguran recept za smirivanje kože pod stresom i sprječavanje bilo kakvih iritacija.

Zašto nam je potreban skvalan u njezi kože?

Naša prirodna proizvodnja skvalena počinje se dramatično smanjivati oko 30. godine (poput kolagena), tako da korištenje skvalana pomaže obnoviti te zalihe kako bi koža ostala vlažna i izgledala mladoliko. To čini tako što se upija u lipidne slojeve vaše kože i pomaže u sprječavanju gubitka vlage, dok istovremeno pomaže u obnavljanju gipkosti i sjaja kože.

Za koga je skvalan posebno dobar?

Skvalan se prilagođava vašem tipu i potrebama vaše kože. To ga čini svestranim proizvodom za sve tipove kože. Odličan je i za masnu kožu, nježan za osjetljivu kožu i kožu sklonu aknama. Hipoalergen je - nije poznata nikakva alergijska reakcija na skvalan. 

Iz ponude izdvajamo proizvode s skvalanom:

Diego Dalla Palma FILLIFT Remodelling Lifting Effect Cream 50mlDiego Dalla Palma FILLIFT Remodelling Lifting Effect Cream 50ml

Anti-age krema za zaglađivanje s efektom

 

 

Diego Dalla Palma SOOTHING DEEPLY NOURISHING AND SOOTHING 24H CREAM 50mlDiego Dalla Palma SOOTHING DEEPLY NOURISHING AND SOOTHING 24H CREAM 50ml

Dekongestivna, obnavljajuća krema s ceramidima smiruje i jača osjetljivu, kuperoznu i nadraženu kožu 

 

 

Malu Wilz Hyaluronic Active+ Flash Spray 30mlMalu Wilz Hyaluronic Active+ Flash Spray 30ml

Osvježavajući dvofazni serum u spreju za lice sa hijaluronskom kiselinom.

 

 

Malu Wilz Hyaluronic Active+ Eye Cream 15mlMalu Wilz Hyaluronic Active+ Eye Cream 15ml

Lagana krema za područje oko očiju