Početna Savjeti Njega lica i tijela Sve što trebate znati o vitaminu C u kozmetičkim proizvodima?

Sve što trebate znati o vitaminu C u kozmetičkim proizvodima?

13.07.2023

Njega lica i tijela

Vitamin C je uvijek dobar izbor za probleme s kožom poput gubitka kolagena, krhke i tanke kože, crvenila, pigmentacije, starenja kože i svih oblika zaštite od okoliša.

Kozmetički vitamin C poznat je i kao askorbinska kiselina ili l-askorbinska kiselina, topiv je u vodi i sintetizira se prirodno kod većine životinja, osim kod majmuna i zamoraca. Ljudsko ga tijelo također ne može sintetizirati, zbog čega vitamin C moramo konzumirati s hranom. Izvori vitamina C su citrusno voće, crni ribiz, rajčice i kiseli krastavci. Askorbinska kiselina može se dobiti u industrijskim uvjetima, između ostalog, iz D-glukoze pomoću Reichsteinovog procesa.

Farmaceuti i liječnici preporučuju konzumaciju vitamina C kao sredstvo jačanja strukture stanica u cijelom tijelu. Ovaj vitamin povoljno utječe na kvalitetu prirodne sinteze proteina kolagena.

Oblici vitamina C u kozmetičkim formulacijama:

  • Askorbinska kiselina - djeluje zajedno s vitaminom E i drugim antioksidansima topivim u mastima, koji se nalaze u područjima stanica bogatim lipidima. Vežu se za slobodne radikale prije nego što imaju priliku oštetiti tkivo.
  • L-askorbinska kiselina - lipidna (uljna) verzija askorbinske kiseline. Snažan je hvatač slobodnih radikala (antioksidans), osobito ako je pojačan bioflavonoidima.
  • Askorbil palmitat - Inhibitor tirozinaze. Sprječavanjem enzima tirozinaze izravno utječe na stvaranje pigmenta melanina. Stoga je učinkovita aktivna supstanca u formulacijama za posvjetljivanje kože.
  • Magnezijev askorbil fosfat - djeluje kao booster proizvodnje kolagena tipa 3. Jača kolagene niti, čineći ih otpornijima. Ovaj oblik vitamina c lakše se apsorbira u stanice kože od askorbinske kiseline. Ova vrsta vitamina c se metabolizmom pretvara u askorbinsku kiselinu plus druge važne komponente kao što su magnezij i fosfor.
  • Askorbil di-palmitat - Najučinkovitiji oblik vitamina c koji je danas dostupan. Budući da je topiv u ulju, lako se apsorbira u aktivne slojeve kože, kao snažan antioksidans koji štiti stanične membrane i poboljšava otpornost kože na štetne učinke sunca. Formuliran je za učinkovito liječenje fotostarenja, pigmentacije, problema i pjega te za održavanje zdrave kože.

Što uzrokuje propadanje vitamina C u tijelu?

  • Pušenje - pušači i starije osobe imaju pojačanu potrebu za vitaminom C. Svaka cigareta uništi oko 25mg.
  • UV zračenje - svi oblici ultraljubičastog zračenja uništavaju vitamin C, ali je posebno osjetljiv na UVA sunčevo zračenje.
  • Stres - trošimo više vitamina C pod fizičkim o emocionalnim stresom.
  • Kisik
  • Slobodni radikali
  • Neki lijekovi

Koji su simptomi nedostatka vitamina C?

Vitamin C brzo nestaje iz tijela urinom, stoga osobe s lošom prehranom, koje ne nadomještaju askorbinsku kiselinu često imaju sljedeće simptome:

  • anemičan izgled (blijeda koža, slabost)
  • rane i ožiljci koji teško zacjeljuju
  • povišena razina kolesterola u krvi (tipičan simptom je zadebljanje kapaka)
  • proširene vene
  • ponavljajuće prehlade
  • u slučaju ekstremnog nedostatka dolazi do upale desni i ispadanja zuba.

Djelovanje i primjena vitamina C

U 85 godina, otkad je mađarski biokemičar Albert Szent-Görgy otkrio askorbinsku kiselina, njezini oblici i načini nanošenja se konstantno razvijaju, a svojstva su iznimno popularna u kozmetičkoj industriji. Vitamin C djeluje kao antioksidans, antibakterijski, neutralizira, posvjetljuje, ubrzava procese zacjeljivanja rana i pozitivno utječe na cjelokupni izgled kože. Zahvaljujući njemu stanice kože sporije stare i otpornije su na štetne utjecaje raznih patogena.

Zbog svoje raznovrsnosti upotreba u kozmetici mu je široka i često se može naći u proizvodima za njegu kože i kose. Najdragocjeniji je sastojak u kremama za pomlađivanje, za ruke i cijelo tijelo te u proizvodnji visokokvalitetne veganske kozmetike. Proizvodi za vanjsku upotrebu koji sadrže vitamin C potiču prirodnu sintezu kolagena, sprječavaju razvoj bakterija koje uzrokuju akne i lezije, oživljavaju kožu, poboljšavaju elastičnost, jačaju krvne žile, ublažavaju upale, depigmentacije i crvenilo, sprječavaju starenje kože uzrokovano UV zračenjem.

Iznimno važan faktor u korištenju ovakvih kozmetičkih proizvoda, koji utječe na djelovanje vitaminskih seruma i krema je pravilna priprema epidermisa. Koža treba biti temeljito očišćena kako bi aktivni sastojci mogli prodrijeti duboko u stanice.

Askorbinska kiselina koristi se u različitim invazivnim i neinvazivnim anti age tretmanima, uključujući i vitaminske pilinge, maske, kombinacije s needlingom, mezoterapijom ili masažama lica i tijela.

Natura Bissé C+C Vitamin linija sadrži različite, učinkovite oblike vitamina C, plus vitamine F, E i provitamin D. Snažan vitaminski koktel čini kožu svježom, čvrstom i blistavom, bez obzira na godine. Vrhunski saveznik ljepote za blistav ten.

Natura Bissé C+C VITAMIN MICELLAR CLEANSING WATER 200ml

REVITALIZIRAJUĆA MICELARNA VODA ZA ČIŠĆENJE LICA

Čisti kožu i uklanja sve tragove šminke. Ovo osvježavajuće sredstvo za čišćenje bez ispiranja otkriva savršeno hidratizirani ten i uklanja nečistoće. Jednako učinkovita za lice, oči i usne, njezina nježna formula smiruje kožu i prikladna je za sve tipove kože. Pogodno za vegane.

 

Natura Bissé C+C VITAMIN SCRUB 100ml
MIKROGRANULIRANI CITRUSNI PILING ZA LICE I TIJELO

Pročišćuje, otkriva i ističe prirodni zdravi sjaj kože. Obnavlja i posvjetljuje, eliminira nečistoće i mrtve stanice kože. Nježan piling koji hidratizira, zaglađuje i pomaže smanjiti vidljivost pora. Za potpunu obnovu tena. Pogodno za vegane.

C+C VITAMIN SOUFFLÉ MASK

ANTIOKSIDATIVNA UČVRŠČUJUĆA MASKA

Pruža trenutno antioksidativno djelovanje i intenzivnu hidrataciju. Popravlja oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Značajno poboljšava elastičnost kože. Potiče sintezu kolagena. Učvršćuje kožu. Pruža blag, posvjetljujući učinak na tamne mrlje. Vraća gipkost, vitalnost i blistavost. Savršena za kožu prije i poslije ljeta. Idealno za kožu bez sjaja, pod stresom, opuštenu, dehidriranu ili oštećenu suncem.

Natura Bissé C+C VITAMIN 20% ANTIOX SOLUTION 30ml

 

 

SERUM ZA UČVRŠĆIVANJE S VITAMINOM C

Pruža koži sve blagodati vitamina C za revitalizaciju, posvjetljivanje i usporavanje starenja, s maksimalnom snagom: čist, ultrakoncentriran i pojačan. Nevjerojatno lagana formula bez vode osigurava iznimnu stabilnost i brzo, dubinsko upijanje. Pomaže smanjiti znakove starenja kao što su sitne linije i bore, daje sjaj, smanjuje mrlje i ujednačava ton kože. Pogodno za vegane.

 

Natura Bissé C+C VITAMIN OIL-FREE GEL 75ml

LAGANI ANTI AGE HIDRATANTNI GEL

Matirajući gel koji se brzo upija, koristi sve prednosti vitamina C koji prkose starenju i pomaže u borbi protiv znakova starenja. Ovaj učvršćujući i revitalizirajući gel pomlađuje kožu i daje sjaj, smanjuje linije i bore te povećava elastičnost. Pruža toniran, ujednačen ten koji pokazuje manje znakova umora. Pomaže izblijediti tamne mrlje i ujednačiti ton kože. Ultralagana tekstura bez ulja ne ostavlja masne tragove.

Natura Bissé C+C VITAMIN CREAM 75ml

KREMA ZA PODIZANJE I UČVRŠĆIVANJE NORMALNE DO SUHE KOŽE

Trenutačno čini kožu čvršćom, sjajnijom i punom energije. Ova hidratantna citrusna krema za suhu kožu potiče učvršćivanje lica i smanjuje pojavu tamnih mrlja. Pomaže očuvati mladenački izgled tena dulje vrijeme. Intenzivno hidratizira i čini kožu čvršćom i mekšom.

 

Natura Bissé C+C VITAMIN DRY TOUCH SUNSCREEN FLUID SPF50 30ml

ANTI AGE ZAŠTITA OD SUNCA

Osmišljena za njegu kože i očuvanje morskog života, ova krema za sunčanje pruža visoku UVA i UVB zaštitu. Formula lagane teksture, koja se brzo upija, sadrži filtere i hidratantne, antioksidativne sastojke za borbu protiv fotostarenja te za održavanje meke, čvršće i podatnije kože. Formulirano za postizanje optimalne biorazgradivosti i smanjenje utjecaja na okoliš. Ova formula je sigurna za grebene i podvrgnuta je testovima ekotoksičnosti fitoplanktona (OECD metoda br. 202) i zooplanktona (OECD metoda br. 201). Fitoplankton i zooplankton su mikroalge i mikroorganizmi bitni za život u moru. Dermatološki i oftalmološki ispitano. Vodootporna, ne iritira oči.

Natura Bissé C+C VITAMIN SHEER FLUID SPF25 50ml

 

 

UČVRŠĆUJUĆA HIDRATANTNA PIGMENTIRANA KREMA

Višenamjenska formula lagane teksture koja otkriva blistavu kožu u rekordnom vremenu: ovaj fluid koji štedi vrijeme hidratizira i učvršćuje, štiti od sunčevih zraka i pruža prirodan dodir boje u samo jednom koraku. Njegovo antioksidativno djelovanje pomaže u usporavanju starenja, dok iluminirajuće mikrogranule ujednačavaju ton i smanjuju nesavršenosti. SPF25 čini ga idealnim za vanjske aktivnosti. Zbog svojih
pigmenata može se koristiti i kao podloga ili primer za make up.

Proizvode potražite na našem web shopu, a za dodatne savjete obratite nam se putem e-maila: [email protected]

Izvor:Natura Bissé