Početna Savjeti Njega lica i tijela Voćnim kiselinama do svježijeg izgleda

Voćnim kiselinama do svježijeg izgleda

03.03.2013

Njega lica i tijela

Izgled kože nakon jedne kure znatno je poboljšan, blistava je i zategnuta, vraća joj se prirodna boja, ožiljci i mrlje puno su bljeđi.

Svako godišnje doba pred kožu postavlja specifične zahtjeve, kao što se i potrebe kože mijenjaju ovisno o njima. Temperaturne promjene (toplo-hladno), vjetar, kiša, snijeg, naročito zimi, uvelike utječu na obrambeni status kože. Narušava se njezina ravnoteža, pojačava osjetljivost i smanjuje otpornost prema unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Zanemarimo li ove činjenice, i k tome upotrijebimo neprimjerene proizvode ili neodgovarajuće tretmane, koža će vrlo brzo izgubiti sjaj i vitalnost. To je znak da moramo nešto poduzeti. Jesen, zima i proljeće idealno su vrijeme za obnavljajuće, regenerativne tretmane, a takav je i tretman voćnim kiselinama.

Od povijesnih činjenica do današnjih spoznaja

Voćne kiseline ili alfa-hidroksi kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži. Njihovo blagotvorno djelovanje bilo je poznato još u doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku, a stare Rimljanke su za njegu kože koristile talog koji ostaje nakon vrenja vina. Naše bake su po koži trljale limun i tako izbljeđivale mrlje po licu i rukama.
Ove kiseline nalazimo u prirodi, u supstancijama voća, kiselom mlijeku i šećernoj trsci. Najpoznatije su glikolna, mliječna i vinska, a u novije vrijeme u ovu grupu ubrajaju se i limunska i salicilna kiselina. Stupanj njihove učinkovitosti ovisi o sastavu kiseline, koncentraciji, pH vrijednosti proizvoda, kao i o pravilnoj i stručnoj uporabi. Ovisno o proizvođaču, koncentracije kiselina u profesionalnim tretmanima kreću se od 20 do 70 posto, a u preparatima za kućnu uporabu od osam do 10 posto.

Višestruko i blagotvorno djelovanje

imaju keratolitičko djelovanje, tj. pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica epiderme (površinskog sloja kože)
• stimuliraju obnavljanje i regeneraciju kože
• dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost
• uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke
• izbljeđuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni
• kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do općeg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala

Preporuka 

S obzirom na to da je ovo zimsko vrijeme idealno za primjenu voćnih kiselina, preporučam ih svima koji imaju određene indikacije, a zbog njihova blagotvornog djelovanja i svima onima koji žele poboljšati opći izgled i stanje kože.

 

dipl. ing. Manuela Šapro, kozmetičarka

Manuela Šapro centar ljepote i zdravog mršavljenja

Tel. 01 466 7061