Početna Savjeti Njega lica i tijela VOYA - istina o SPF-u i hidratantnim kremama!

VOYA - istina o SPF-u i hidratantnim kremama!

04.05.2020

Njega lica i tijela

Prekrasno, toplo i sunčano vrijeme i povećano izlaganje suncu naglašava potrebu za zaštitom kože

ZAŠTO JE POTREBNO SVAKODNEVNO NANOSITI SPF?

UV zrake utječu na nas cijelo vrijeme, 365 dana u godini bez obzira na vremenske prilike. "Čak i kod hladnog vremena, UV zrake koje uzrokuju starenje i rak kože dopiru do Vaše kože" kaže Deborah S. Sarnoff, MD, predsjednica zaklade za borbu protiv raka kože, Skin Cancer Foundation.

  • UVB zrake, glavni uzročnici opeklina od sunca, najjače su ljeti. Međutim, mogu opeći i oštetiti kožu tokom cijele godine, pogotovo na velikim nadmorskim visinama i na reflektirajućim površinama poput snijega ili leda. Snijeg reflektira oko 80% sunčevog UV svjetla, pa zrake na kožu "udare" dva puta, povečavajući rizik od raka kože i preuranjenog starenja.
  • UVA zrake su konstantne tokom godine i mogu prodrjeti i kroz oblake i kroz maglu. Prodiru i kroz staklo te mogu oštetiti kožu i dok boravite u zatvorenom.

Svakako nastojimo štititi kožu tokom sunčanog vremena. Dok mi uživamo u tamnom tenu, on je u stvari prirodna zaštita kože. Naša kože proizvodi tamne pigmente, melanin, koji djeluju kao štit od daljnjeg oštećenja od UV zračenja.

IMA LI VOYA SPF U SVOJIM PROIZVODIMA?

Odgovor je - ne, međutim razlog tome potrebno je objasniti.

Preporuka je, naravno, dnevna upotreba SPF faktora za obranu od štetnih UVA i UVB zraka. Značajan je to udio u dnevnom režimu zdravlja i ljepote. Međutim, odluka da se isti ne uključi u VOYA proizvode donesena je svjesno i s razlogom.

U našem društvu s manjkom vremena, svi tražimo proizvode koji mogu ubrzati našu dnevnu rutinu. Zašto kupiti 2 proizvoda ako možete kupiti 1?
Na žalost, istraživanja su istakla neke nedostatke u korištenju 2 u 1 SPF proizvoda, poput hidratantnih krema i make up podloga. Prvenstveno je bitno obilno nanijeti SPF. Dermatolozi preporučuju korištenje barem pola čajne žličice preparata za lice, dok kod hidratantne kreme i podloge preporučuju odvojeno korištenje u količini veličine graška. Prema tome, podlogama ne nanosimo dovoljnu količinu SPF-a koji bi zaštitio kožu. Također, potreban je minimalan faktor 30, dok većina 2 u 1 proizvoda nude faktor 15. Ovi nedostaci mogu dati lažan osjećaj sigurnosti u zaštiti kože.

HIDRATANTNE KREME + SPF

Osnovna svrha SPF-a je formirati zaštitni sloj na koži koji štiti od UV zračenja. Svrha hidratantne kreme je hraniti kožu aktivnim sastojcima koji vlaže i ojačavaju. Kada se koriste u kombiniranom proizvodu ublažava se učinkovitost hidratacije, budući da SPF ograničava upijanje i može blokirati aktivne sastojke hidratantne kreme. Stoga je potrebno prvo nanijeti hidratantnu kremu, pustiti da se upije nekoliko sekundi te potom nanijeti SPF. Time zatvarate hidratantnu kremu i stvarate zaštitni sloj na koži.

Znanstveni aspekt

British Association of Dermatologists proveli su studiju naglašavajući nedostatke hidratantnih krema koje sadrže SPF. Njihovo je istraživanje pokazalo da količina SPF-a sadržana u proizvodima ne pruža potpunu UV zaštitu koju trebamo. Otkriveno je da mnoge hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom pružaju manje zaštite od krema za sunčanje istog faktora te da pri upotrebi hidratantne kreme korisnici često ne pokriju kritične točke na licu. 

Prema Matthew Gass-u iz British Association of Dermatologists "Hidratantna krema s faktorom jednostavno ne funkcionira dobro u stvarnim situacijama u usporedbi s kremom za sunčanje. Iako na ambalaži može pisati faktor 30, ovo istraživanje je samo dokaz da laboratorijski uvijeti testiranja ovih proizvoda nisu odraz stvarnog korištenja."
Koristeći posebno modificirane kamere za UV svjetlo, prilikom istraživanja na sveučilištu u Liverpool-u izvršena je procjena učinkovitosti zaštitne kreme i hidratantne SPF kreme za lice. Kada se područje kože uspješno pokrije, proizvod upije UV svjetlo i to područje na fotografijama djeluje crno - što je svjetlije manje je uspješna apsorpcija. Nakon procjene fotografija, utvrđeno je kako su područja na licu na koja je nanesena hidratantna SPF krema svjetlija. To bi značilo da je SPF slabije apsorbiran i manje učinkovit. Često se hidratantne SPF kreme nanose u tankim i neravnomjernim slojevima te time smanjuju zaštitu od sunca za gotovo 2/3 u nekim slučajevima.

VOYA + SPF
Koža je naš najveći organ i prva crta obrane od štetnih utjecaja okoliša, poput sunca. Zato VOYA preporuča korištenje visokih zaštitnih faktora, između 30 i 50 u kombinaciji s hidratantnim kremama. Nastavljaju s istraživanjima kako bi razvili organsku zaštitu od sunca, sigurnu za okoliš, a koja će pružiti i visoku zaštitu i lakoću korištenja, bez bijelih tragova.

U međuvremenu preporučamo 2 najbolja VOYA hidratantna proizvoda za upotrebu uz Vašu kremu za sunčanje:

  • PEARLESQUE - organski njegujući hidratator s jerihonskom ružom i ekstraktom algi za suhu i dehidriranu kožu
  • ME TIME - organski hidratator za lice s rasponom pro-kolagena i ekstrakta morskih algi, bogat antioksidantima za osjetljivu kožu

 


Izvor: https://www.voya.ie/en/The-Truth-about-SPF-and-Moisturiser/cc-230.aspx