Početna Savjeti Njega lica i tijela Zašto je oporavak ključan nakon tjelovježbe

Zašto je oporavak ključan nakon tjelovježbe

14.08.2020

Njega lica i tijela

VOYA rješenje za prirodni oporavak mišića

ZAŠTO JE OPORAVAK KLJUČAN NAKON TJELOVJEŽBE?

Ukoliko ste aktivni i redovito vježbate oporavak bi trebao biti jednako važan kao i sama tjelovježba. Tijelo mora obnoviti snagu između vježbanja i kontinuiranih treninga bez odmora ili će s vremenom ostaviti dugotrajan učinak i na najspremnije. Proces oporavka nebi trebao biti kompliciran, postoje jednostavna rješenja koje uvijek možete uvrstiti u raspored kako bi tijelo održali u vrhunskoj formi.

Rehidratacija

Pravilan unos vode je jedan od najvažnijih aspekata oporavka. Znojenjem gubimo i vodu i elektrolite. Ove čestice prenose električni naboj kroz tijelo i zadržavaju zalihe vode u stanicama kako bi mišići i organi mogli funkcionirati. 

Dopune prehrani

U 30-40 minuta neposredno nakon treninga potrebno je nahraniti mišiće kombinacijom ugljikohidrata i proteina, budući da u tom periodu mišići najbolje apsorbiraju sastojke koje trebaju za rast i oporavak. Duže od tog perioda povećava se vjerojatnost izgladnjivanja mišića, što kasnije uzrokuje bol i osjetljivost. 

Masaže

Pomažu opustiti tijelo, povećati dotok kisika i krvu i mišiće te ukloniti nakupljenu mliječnu kiselinu. Osim toga smanjuju napetost i nakupljanje tekućine u umornim mišićima. Nježna masaža opustiti će mišiće, generirana toplina i istezanje potiče cirkulaciju, što pomaže ubrzati oporavak. U našim Yes to beauty Spa centrima osigurana vam je vrhunska sportska i opuštajuća masaža, a u kombinaciji s infracrvenom saunom potpuno se oporavite, opustite i pripremite za nove aktivnosti.

Istezanje

Samo nekoliko minuta istezanja nakon treninga može znatno pomoći u održavanju fizičkog zdravlja i smanjiti mogućnost ozljeda. Nježno istezanje može se odraditi i za vrijeme gledanja TV-a ili razgovora s prijateljima nakon vježbanja, a pomaže u opuštanju fleksora kuka, tetiva i leđa.

Odmor

Jedan od najvažnijih faktora oporavka tijela od fizičkih i psihičkih napora je san - bez dovljno sna narušava se funkcioniranje mozga, pada koncentracija i koordinacija a tijelo doživljava dodatan stres kod treninga normalnih intenziteta.

Kupke

  • Hladna kupka ublažava mikrofrakture mišićnih vlakana te bol prilikom ponavljanja vježbi
  • Tople kupke (ili tuš) potiču cirkulaciju, što uklanja višak toksina i potiče zacjeljivanje tkiva
  • Kombinacija tople kupke s morskim algama i morskom soli dodatno potiče regeneraciju, detoksicira i hrani tijelo. Ne morate ići u Spa kako bi se opustili u morskim algama, kupku možete napraviti i u svom domu s dehidriranim Fucus Serratus algama u VOYA Lazy Days pakiranju. Jednom uronjene u vruću kupku morske alge prirodno se rehidriraju i vraćaju u život, otpuštajući njegujuće i hidratizirajuće sastojke, koji blagotvorno djeluju na kožu, kosu i nokte.

Proizvodi

VOYA je razvila specijalizirani duo - ulje i gel osmišljeni za pomoć u regeneraciji mišića i opuštanju boli i napetosti. Ovi su proizvodi savršeno krojeni za aktivne osobe ili bilo koga s mišićnom napetosti i umorom.

  • SERENERGISE - ulje za tijelo koje regenerira mišiće i uklanja umor. Kombinacija antioksidanata, ulja noćurka i šipka, bergamota i đumbira djeluje u sinergiji kako bi opustila mišiće i smanjila napetosti, dok detoksicirajuća svojstva morskih algi pomažu u razgradnji nakupljene mliječne kiseline i ubrzavaju proces oporavka.
  • FEEL THE HEAT - umirujući gel koji zagrijava, za trenutno olakšanje mišiće napetosti i boli. Jedinstveni spoj Fucus Serratus morske alge i drugih prirodnih sastojaka pomaže razgraditi nakupljenu mliječnu kiselinu, smanjuje otekline i uklanja toksine iz tijela.

 


Izvor: https://www.voya.ie/en/Why-Recovery-is-Key-after-Exercise/cc-191.aspx