Početna Savjeti Njega lica i tijela Začepljene pore? Znamo kako i s čime ih treba tretirati

Začepljene pore? Znamo kako i s čime ih treba tretirati

19.04.2024

Njega lica i tijela

Bez obzira na to jesu li one svakodnevna smetnja ili se pojave dolaskom toplijih dana, činjenica je da su začepljene pore uobičajena briga u njezi kože. Potrebni su vam pravi sastojci i proizvodi koji će spriječiti njihovu pojavu.

Što su pore?

Pore ​​su malene rupice (različitih veličina) koje se povezuju sa lojnim žlijezdama u srednjem sloju vaše kože (dermisu). Ove male rupice igraju ključnu ulogu u održavanju našeg tijela hladnim i izbacivanju toksina koji tijelu nisu potrebni.

Kada se pore začepe nečistoćama, viškom sebuma ili mrtvim stanicama, mogu dovesti do upala zbog čega nastaju prištići i akne. Veličina pora ovisi o tome koliko je koža sklona aknama, genetici, starenju i načinu na koji koristite proizvode.

Kako izgledaju začepljene pore?

Kada se nečistoće, višak sebuma ili mrtve stanice kože zarobe u vašim porama, one se mogu začepiti. To može dovesti do upale odnosno pojave prištića, bijelih milija, mitesera i akni. Ako se bolje pogledate u ogledalo, možda ćete čak primijetiti da vam se pora povećala jer je ispunjena nečistoćama. Začepljene pore mogu se pojaviti bilo gdje na koži, no najčešće se pojavljuju na nosu, čelu i bradi.

4 uobičajena uzroka začepljenih pora

Ako ste već imali prištiće, to bi moglo biti zbog začepljenih pora. Čitajte dalje kako biste saznali više o glavnim uzrocima začepljenih pora.

  • Mrtve stanice kože

Pore se mogu začepiti kada se mrtve stanice kože nakupe na površini kože. Kako starite, usporava se sposobnost vaše kože da odbaci mrtve stanice kože s površine.

  • Višak sebuma

Vaša koža ima lojne žlijezde koje stvaraju prirodna ulja (sebum) koje trebaju hraniti kožu. U idealnoj situaciji, sebum bi jednostavno održavao kožu mekom i hidratiziranom. Međutim, postoje trenuci kada lojne žlijezde mogu postati pretjerano aktivne, što dovodi do stvaranja viška ulja. To uzrokuje lijepljenje mrtvih stanica za kožu što začepljuje pore.

Ako imate tip kože koji proizvodi višak masnoće postoji velika vjerojatnost da imate problema sa začepljenim porama na čelu ili na bradi.

  • Pretjerano čišćenje i prekomjerni piling

Čišćenje i piling trebali bi igrati ključnu ulogu u vašoj rutini njege kože, ali previše dobrih stvari može postati loše. Ako previše čistite ili koristite piling, možete ukloniti prirodna ulja, što može uzrokovati stvaranje još više ulja. Taj višak ulja može začepiti pore. Prečesto ribanje kože može iritirati kožu, što dovodi do upale i proširenih pora.

Preporuka je da kožu čistite dva puta dnevno (jednom ujutro i jednom prije spavanja) i obratite pažnju na kožu kada radite piling. Koliko često radite piling ovisi o vašem tipu kože i vrsti pilinga (kemijski ili mehanički piling) koji koristite. Počnite s korištenjem pilinga jednom tjedno kako biste vidjeli kako vaša koža reagira, prije nego što ga povećate na dva puta tjedno. Ako primijetite iritaciju, smanjite korištenje pilinga na jednom tjedno. Natura Bissé C+C Vitamin mikrogranulirani citrusni piling za lice i tijelo pročišćuje, otkriva i ističe prirodni zdravi sjaj kože. 

  • Korištenje pogrešnih kozmetičkih proizvoda

Koliko god tužno to zvuči, neki od vaših omiljenih kozmetičkih proizvoda mogli bi biti krivi za vaše začepljene pore zbog svojih sastojaka. Dakle, potražite proizvode za njegu kože i make up s nekomedogenim formulama, koji su napravljeni sa sastojcima koji neće začepiti pore. Nekoliko jednostavnih pravila koji će vam pomoći odabrati najbolji make up pročitajte na blogu Make up za kožu sklonu aknama

Koji sastojci začepljuju pore?

Neki sastojci vaših omiljenih proizvoda za njegu kože i make up mogu biti još jedan uzrok začepljenih pora. Sastojci poput kokosovog ulja, lanolina, ulja koštica i ulja avokada također mogu začepiti pore. Lanolin i kokosovo ulje su sastojci koji se obično nalaze u hidratantnim kremama za zadržavanje vlage i povećanje hidratacije.

Kako se riješiti začepljenih pora

Sada kada znate što su začepljene pore i što ih uzrokuje, evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste očistili pore i smanjili njihovu veličinu.

1. Dvostruko čišćenje prije spavanja

Prije spavanja odradite dvostruko čišćenje lica. Balzam za čišćenje lica Omorovicza Thermal Cleansing Balm bogat je jedinstvenim kompleksom minerala mađarskog blaga i uklonit će make up. Dok će Natura Bissé NB Ceutical nježno dvofazno sredstvo ukloniti ostatke nečistoća i ulja kako bi vaša koža bila potpuno čista. Ovisno o tome koliko vam je koža masna, možete dvaput očistiti lice ujutro ili se odlučiti za sredstvo za čišćenje na bazi vode kako biste s kože uklonili ostatke ili masnoću koja se nakupila tijekom noći.

Kao prvo čišćenje posegnite za nečim nježnim poput micelarne vode ili balzama za čišćenje koji će lako ukloniti make up bez začepljenja pora.

2. Koristite proizvode sa salicilnom kiselinom i retinolom

Rutinski piling s kiselinama poput salicilne kiseline i korištenje lokalnog retinola dobar je način za rješavanje začepljenih pora jer pomažu u čišćenju nečistoća, ulja i ostataka koji začepljuju pore.

Neagresivni mikro piling Natura Bissé  NB Ceutical enzimatski piling bez granula stimulira površinsku regeneraciju kože zahvaljujući enzimatskom ekstraktu opuncije, zajedno s ostalim nježnim eksfolirajućim sastojcima poput salicilne i mliječne kiseline.

3. Hidratizirajte 

Iako možda želite preskočiti hidratantnu kremu jer vam se čini da vam začepljuje pore ili čini kožu masnom, to je loša ideja jer može imati negativan učinak na vaš cjelokupni ten. Umjesto toga, koristite laganu i njegujuću hidratantnu kremu Omorovicza Balancing Moisturiser.

4. Posjetite wellness centar

Ako se vaše začepljene pore manifestiraju kao miteseri na licu, izbjegavajte ih čačkati i sačuvajte to za profesionalca, poput kozmetičara. Miteseri i akne mogu dovesti do infekcije, ožiljaka, tamnih mrlja i pogoršanja stanja kože. Zato odaberite lokaciju wellnessa i rezervirajte svoj tretman na yestobeauty.hr.